5 Τρόποι Κοπής Πιπεριάς

Η πιπεριά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες και θαμνώδες φυτό του γένους Κάψικον (Capsicum). Ανήκει στην τάξη Στρυχνώδη (Solanales) της οικογένειας Στρυχνωειδών (Solanaceae). Η πιπεριά υπάρχει σε 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς. Η πιπεριά κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μπαχαρικού από τους καρπούς της, το οποίο εκείνη την εποχή ονομάσθηκε ισπανικό πιπέρι και προοριζόταν ως υποκατάστατο του τόσο πολύτιμου, τότε, γνήσιου πιπεριού. Η καλλιέργεια της πιπεριάς ως λαχανικού, ξεκίνησε το 17ο αιώνα, αλλά έλαβε μεγάλη εξάπλωση μετά το 19ο και ιδιαίτερα τον 20ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν και οι πρώτες ποικιλίες γλυκιάς πιπεριάς. Η πιπεριά είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο. Η φύτευση της πιπεριάς, στα νότια και πεδινά διαμερίσματα της χώρας, ξεκινάει αρχές Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, ενώ στα βορειότερα και πιο ορεινά διαμερίσματα η φύτευσή της ξεκινά αρχές Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι η πράσινη της Νέας Μαγνησίας με τους γλυκούς και σαρκώδεις καρπούς, Φλωρίνης με τους κόκκινους καρπούς γλυκούς ή καυτερούς, Τσούσκα με ελαφριά καυτερή γεύση και κιτρινοπράσινο χρώμα, κίτρινη Κουφαλίων, πιπερούδι, που γίνεται τουρσί και καλλιεργείται στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και άλλες. Η ξερή, τριμμένη κόκκινη πιπεριά σε ορισμένες περιοχές είναι γνωστή και σαν μπούκοβο.

Παρακάτω παραθέτω κάποιους τρόπους κοπής της πιπεριάς.