ΓΑΛΛΙΑ

Γαλλία εις διπλούν…

Τον Απρίλιο του 2014, ταξίδεψα στη Γαλλία, με σκοπό να εκπληρωθεί το όνειρό μου, να δουλέψω εκεί. Ξεκίνησα από το αεροδρόμιο της Αθήνας για το αεροδρόμιο της Νίκαιας, περίπου 8 με 9 ώρες ταξίδι. Μόλις έφτασα Νίκαια, ξεκίνησα από εκεί με αμάξι για Κάννες, 40 λεπτά στο περίπου απόσταση και έπειτα, πήγαμε από εκεί στο νησάκι της Αγίας Μαργαρίτας (Île Sainte-Marguerite), το μεγαλύτερο νησί των Λερίνων Νήσων. Εκεί δούλεψα στο εστιατόριο La guerite.

Ξεκίνησε ιδανικά, πολύ ωραία εμπειρία, ωραίο το εστιατόριο, ωραίο το μενού. Διαφορετική η νοοτροπία του κόσμου και γενικά διαφορετική η προσέγγιση προς το φαγητό. Δυστυχώς, οι καταστάσεις με ανάγκασαν να φύγω και να επιστρέψω στην Ελλάδα, επειδή ο πατέρας μου ήταν ετοιμοθάνατος και έπρεπε να ήμουν δίπλα στην οικογένειά μου.

Το όνειρο έσβησε προσωρινά, έβαλα μια άνω τελεία. Ποτέ δεν πρέπει όμως να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε.. Το λέω αυτό, γιατί την επόμενη χρονιά ξαναπήγα!

De ja vu…

Είναι Απρίλιος του 2015, ξεκινάω πάλι από το ίδιο μέρος, κάνω ακριβώς τα ίδια δρομολόγια, βρίσκομαι στο ίδιο εστιατόριο, γενικά ένα μικρό de ja vu. Ξεκινήσαμε κανονικά, εκείνη τη χρονιά είχα υψηλότερη θέση στο εστιατόριο, όλα πήγαιναν ιδανικά στην αρχή. Στα ρεπό μας, πηγαίναμε Κάννες, Νίκαια, δοκιμάζαμε στα street food στρείδια ωμά και διάφορα όστρακα, τα οποία για αυτούς είναι μια συνήθεια.

Μια πολύ ωραία εμπειρία που έζησα, ήταν ένα πριβέ δείπνο, σε έναν από τους πιο διάσημους και πιο πλούσιους εστιάτορες στον κόσμο, κοντά στο Μόντε Κάρλο. Ήμασταν 5 μάγειρες για 8 άτομα (είχε πολύ καλά tips).

Μετά από λίγο καιρό κάποια πράγματα άλλαξαν… Να μην τα πολυλογώ, μάλωσα με τον σεφ του εστιατορίου (συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες κουζίνες) και έτσι επέστρεψα Ελλάδα, για να συνεχίσω στο εστιατόριο που ήμουν και το χειμώνα.

Εντυπώσεις

Θεωρώ ότι οι Κάννες είναι υπερτιμημένες, κυρίως λόγω του φεστιβάλ και των διασημοτήτων που πηγαίνουν εκεί (όχι ότι δεν είναι όμορφες, μην παρεξηγηθώ). Ας πούμε, η Νίκαια, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι πιο όμορφη. Γενικά μου έκανε εντύπωση, ότι η Γαλλία έχει πολλές επιρροές από τους Ιταλούς, εξαιτίας των πολλών πιτσαριών και των εστιατορίων με ζυμαρικά που υπάρχουν, ενώ περίμενα να αντικρύσω κάτι πιο “βαρύ“, πιο γαλλικό, σε θέμα παράδοσης, στη γαλλική ριβιέρα. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να τις επισκεφτείτε, έχοντας πάντα στο νου σας, ότι το κόστος διαμονής είναι υψηλό, το φαγητό επίσης και γενικά τα πάντα είναι ακριβά.

Γενικά για εμένα, ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία, είδα και έμαθα πολλά πράγματα και ας κατέληξε διαφορετικά, από ότι περίμενα, η όλη κατάσταση. Είναι ωραίες οι καλές εμπειρίες, αλλά οι άσχημες είναι αυτές που διαμορφώνουν το χαρακτήρα σου.