Αγιορείτικος μπακαλιάρος με δαμάσκηνα (Γέροντα Επιφάνιου)

Αγιορείτικος μπακαλιάρος με δαμάσκηνα (Γέροντα Επιφάνιου)

pinit

Αγιορείτικος μπακαλιάρος με δαμάσκηνα (Γέροντα Επιφάνιου)

Δυσκολία: Εύκολο Χρόνος προετοιμασίας 25 min Ώρα μαγειρέματος 55 min Ωρα ξεκούρασης 24 ώρα Συνολικός χρόνος: 25 ώρες 20 λεπτά Μερίδες: 4

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Off On

  1. Βάζουμε σε μπολ τον παστό μπακαλιάρο, σε κρύο νερό, για 24-48 ώρες (μέσα στο ψυγείο), αλλάζοντας το νερό περίπου 5-6 φορές, όχι παραπάνω.

  2. Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο καλά, βγάζουμε το δέρμα και κόβουμε σε 10 ωραία κομμάτια.

  3. Σε φαρδύ τηγάνι, τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο, ώστε να καλυφθούν σχεδόν τα φιλέτα μας.

  4. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην υψηλότερη ένταση, περιμένουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε.

  5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα δαμάσκηνα, το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση, για περίπου 30 λεπτά, με προσοχή πάντα να μην κολλήσει το ψάρι.

  6. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο πολύ χαμηλό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα μας.

  7. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό μας, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.

  8. Κουνάμε καλά το τηγάνι, να πάει παντού ο χυμός λεμονιού και να ασπρίσει η σάλτσα μας.

  9. Προσθέτουμε το πιπέρι σε μεγάλη ποσότητα, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 20 λεπτά.

  10. Σερβίρουμε όσο το φαγητό είναι ακόμη ζεστό, με μπόλικο ψωμάκι!

Keywords: αγιορείτικος, μπακαλιάρος, δαμάσκηνα, ψάρια, θαλασσινά