Print Options:

Αγιορείτικος μπακαλιάρος με δαμάσκηνα (Γέροντα Επιφάνιου)

Μέθοδος μαγειρέματος
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 25 min Ώρα μαγειρέματος: 55 min Ωρα ξεκούρασης: 24 ώρα Συνολικός χρόνος:: 25 ώρες 20 λεπτά
Μερίδες 4
Υλικά
  • 1 φιλέτο παστό μπακαλιάρο (χωρίς κόκκαλο)
  • 250 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. χυμός λεμονιού
  • 3 λευκά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 6 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • μαύρο τριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • κρύο νερό
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε σε μπολ τον παστό μπακαλιάρο, σε κρύο νερό, για 24-48 ώρες (μέσα στο ψυγείο), αλλάζοντας το νερό περίπου 5-6 φορές, όχι παραπάνω.
  2. Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο καλά, βγάζουμε το δέρμα και κόβουμε σε 10 ωραία κομμάτια.
  3. Σε φαρδύ τηγάνι, τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο, ώστε να καλυφθούν σχεδόν τα φιλέτα μας.
  4. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην υψηλότερη ένταση, περιμένουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε.
  5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα δαμάσκηνα, το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση, για περίπου 30 λεπτά, με προσοχή πάντα να μην κολλήσει το ψάρι.
  6. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο πολύ χαμηλό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα μας.
  7. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό μας, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  8. Κουνάμε καλά το τηγάνι, να πάει παντού ο χυμός λεμονιού και να ασπρίσει η σάλτσα μας.
  9. Προσθέτουμε το πιπέρι σε μεγάλη ποσότητα, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 20 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε όσο το φαγητό είναι ακόμη ζεστό, με μπόλικο ψωμάκι!
Keywords: αγιορείτικος, μπακαλιάρος, δαμάσκηνα, ψάρια, θαλασσινά