Print Options:

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 5 min Ώρα μαγειρέματος: 25 min Συνολικός χρόνος:: 30 λεπτά
Μερίδες 16
Υλικά
  • 100 γρ. αμύγδαλα (με τη φλούδα)
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 600 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 800 γρ. νερό
  • κανέλα σε σκόνη (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
  1. Σε γουδί σπάμε τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια.
  2. Τοποθετούμε μια φαρδιά κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα αμύγδαλα και τα μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, για ένα λεπτό, ανακατεύοντας τα συνεχώς.
  3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι μας, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το καβουρδίζουμε για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα. Αυτό που αναζητάμε στο καβούρδισμα είναι, ένα ωραίο, έντονο, καφέ χρώμα, ούτε πολύ ανοιχτό, ούτε υπερβολικά σκούρο.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, με γρήγορες κινήσεις, για λίγα δευτερόλεπτα.
  5. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή το νερό, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα και αρχίζουμε να μαγειρεύουμε τον χαλβά, ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, για περίπου 10-12 λεπτά. Ο χαλβάς θα είναι έτοιμος, όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  7. Μόλις είναι έτοιμος, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα της αρεσκείας μας.
  8. Με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού και με ελαφριές κινήσεις, πατάμε τον χαλβά σε όλη την επιφάνεια, ώστε να μην μείνει καθόλου αέρας καθώς κρυώνει.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 2-3 ώρες και μετά αναποδογυρίζουμε την φόρμα μας.
  10. Σερβίρουμε με λίγη έξτρα κανέλα σε σκόνη!
Σημειώσεις
  1. Μην το παρακάνετε με το καβούρδισμα, γιατί μπορεί να πικρίζει το τελικό αποτέλεσμα.
  2. Μπορείτε να βάλετε καρύδια, κουκουνάρι, σταφίδες κλπ.
Keywords: χαλβάς, σιμιγδαλένιος, κρέμες