Print Options:

Χοιρινές μπριζόλες ψητές με πατάτες και κρεμμύδια

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 50 min Συνολικός χρόνος:: 1 ώρα
Μερίδες 4
Υλικά
  • 4 χοιρινές μπριζόλες κόντρα (350-400 γρ. η καθεμία)
  • 5 μεσαίες πατάτες (κομμένες στα οχτώ, με τη φλούδα)
  • 5 μεσαία κρεμμύδια (κομμένα στη μέση, με τη φλούδα)
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • φρέσκο θυμάρι (ή ό,τι άλλο θέλετε εσείς)
Εκτέλεση
  1. Δύο ώρες πριν το ψήσιμο, αλατίζουμε καλά τις μπριζόλες και τις αφήνουμε ξεσκέπαστες, μέσα στο ψυγείο.
  2. Μισή ώρα πριν το ψήσιμο, βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Πλένουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες καλά, με σφουγγάρι.
  4. Κόβουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια, όπως σας είπα και τα αραδιάζουμε σε ταψί. Λαδώνουμε ελαφρώς και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε φρέσκα μυρωδικά.
  5. Παίρνουμε τη σχάρα από τον φούρνο και βάζουμε πάνω τις μπριζόλες.
  6. Βάζουμε τη σχάρα με τις μπριζόλες στη δεύτερη σκάλα του φούρνου.
  7. Κάτω κάτω στη τελευταία σκάλα, βάζουμε το ταψί με τις πατάτες και τα λαχανικά. Από πάνω τους θα στάζει το λίπος από τις μπριζόλες και έτσι θα πάρουν γεύση.
  8. Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς, για 10-15 λεπτά. Μετά γυρίζουμε τις μπριζόλες και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.
  9. Μετά, βάζουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και γυρίζουμε το κουμπί στην ένδειξη του γκριλ.
  10. Ψήνουμε 5 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 από την άλλη, έτσι θα πάρουν χρώμα οι μπριζόλες. Το κέντρο θα είναι πιο λευκό εννοείται.
  11. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  12. Αφού βγάλουμε τις μπριζόλες, ανεβάζουμε το ταψί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια στο πάνω μέρος και αφήνουμε να καραμελώσουν για 10 λεπτά.
  13. Θα δείτε, ότι το ταψί θα έχει γεμίσει υγρασία, αυτό είναι το λίπος και τα υγρά από τις μπριζόλες, εκεί κρύβεται όλη η γεύση.
Σημειώσεις

    1.Είναι πολύ απλό το ψήσιμο στον φούρνο, απλά θέλει τρόπο.

    2.Εκεί που λέω να γυρίσετε το κουμπάκι στο γκριλ, αν έχετε καινούργιο φούρνο ίσως έχει ένδειξη αέρα και γκριλ μαζί. Αυτό είναι ακόμα καλύτερο.

    3.Αλατίστε καλά τις μπριζόλες.

    4.Τόσο απλό φαγητό, αλλά σπάνια το συναντάς μαλακό, όπως πρέπει.

    5.Μην αγοράζετε εντελώς άπαχες μπριζόλες (εκτός αν υπάρχει θέμα υγείας, ιδιαιτερότητες κλπ).

    6.Προσωπικά, πιστεύω ότι ο χυμός λεμονιού σκοτώνει τη γεύση του χοιρινού κρέατος, οπότε, αν θέλω, παίρνω λίγο ξύσμα για το άρωμα.

Keywords: μπριζόλες, πατάτες, κρεμμύδια