Print Options:

Χοιρινές πανσέτες καραμελωμένες στον φούρνο και χειροποίητα πιτάκια

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 30 min Ώρα μαγειρέματος: 20 min Ωρα ξεκούρασης: 12 ώρα Συνολικός χρόνος:: 12 ώρες 50 λεπτά
Μερίδες 2
Υλικά
  • 6 χοιρινές πανσέτες (150-170 γρ. η καθεμία)
  • πηχτόγαλο Χανίων (κατά προτίμηση)
  • κόκκινο κρεμμύδι (σε φέτες, κατά προτίμηση)
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • κοτσάνια μαϊντανό
  • λίγο ξύδι
  • 200-250 γρ. μέλι
  • ξύσμα από 1 μανταρίνι
  • 2 γρ. πιπέρι (μαύρο, τριμμένο)
  • 2 γρ. κάρδαμο (τριμμένο)
  • 1 γρ. κόκκους κέδρο
  • 272 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ.)
  • 177 γρ. νερό (καυτό)
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 6 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. baking powder
Εκτέλεση
    Πιτάκια
  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με τον γάντζο όλα τα υλικά, εκτός από το νερό.
  2. Καθώς ανακατεύουμε, ρίχνουμε το βραστό νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5-7 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  3. Δουλεύουμε τη ζύμη μας, για λίγο, στον πάγκο της κουζίνας και κάνουμε μια μπάλα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο, ιδανικά για 12 ώρες.
  4. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 8-10 ίσα μέρη. Ανοίγουμε με έναν πλάστη το κάθε ζυμαράκι, σε πολύ λεπτό φύλλο και ψήνουμε σε τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Κρατάμε στην άκρη.
  5. Πανσέτες και μαρινάδα
  6. Σε γουδί σπάμε το πιπέρι, το κάρδαμο και το κέδρο.
  7. Σε μπολ βάζουμε το μέλι, προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού και τα τριμμένα μπαχαρικά μας.
  8. Ανακατεύουμε καλά.
  9. Βάζουμε τις πανσέτες σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τα ¾ τις μαρινάδας και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  10. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο, ανακατεύοντας τουλάχιστον μία φορά.
  11. Βάζουμε τις πανσέτες στη σχάρα του φούρνου με ένα ταψί από κάτω. Τις περιχύνουμε με ό,τι ζουμάκια έχουν μείνει στο μπολ μας και τις αλατίζουμε καλά.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 8 λεπτά, μετά τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά από την άλλη. Σε αυτό το σημείο, βάζουμε την ένδειξη γκριλ στον φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε για 2,5 λεπτά, από την κάθε πλευρά ή μέχρι να καραμελώσουν.
  13. Μόλις είναι έτοιμες, βάζουμε σε ζεστό τηγάνι το ¼ της μαρινάδας που έχουμε κρατήσει και περνάμε την κάθε πανσέτα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να μελώσει.
  14. Ρίχνουμε λίγο ξύδι στο κρεμμύδι μας.
  15. Σερβίρουμε σε ξύλινη επιφάνεια μαζί με πηχτόγαλο Χανίων, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ωμό ελαιόλαδο!
Keywords: χοιρινές, πανσέτες, καραμελωμένες, φούρνος, χειροποίητα, πιτάκια, κρέατα