Print Options:

Χωριάτικα μελομακάρονα

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 35 min Ώρα μαγειρέματος: 25 min Ωρα ξεκούρασης: 8 ώρα Συνολικός χρόνος:: 9 ώρες
Μερίδες 42
Υλικά
  • 800 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ.)
  • 315 γρ. ηλιέλαιο
  • 220 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
  • 115 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 60 γρ. κονιάκ ή λικέρ
  • 5 γρ. σόδα μαγειρικής
  • 5 γρ. baking powder
  • 5 γρ. κανέλα (σκόνη)
  • 1.5 γρ. γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 460 γρ. νερό
  • 660 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 300 γρ. μέλι
  • 10 γρ. χυμό λεμονιού
  • βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και από τη στιγμή που θα πάρει βράση, το αφήνουμε για 5 λεπτά πάνω στο μάτι. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Συνεχίζουμε με τη ζύμη μας. Σε μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, για να έχουμε καλύτερο έλεγχο στη ζύμη μας.
  3. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο κλασικό σχήμα, περίπου 35 γραμμάρια το καθένα.
  4. Τα βάζουμε σε ταψί και με ένα πιρούνι ή ό,τι άλλο θέλετε, τα κάνουμε μερικές εσοχές.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα, για 25 λεπτά περίπου.
  6. Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, τα γυρνάμε για άλλα δύο λεπτά.
  7. Τέλος, τα γυρίζουμε πάλι και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τα αφήνουμε στο ταψί, από 4 ώρες έως ένα ολόκληρο βράδυ.
Σημειώσεις
  1. Επίσης, αν θέλουμε, κάνουμε τον άλλο τρόπο, που τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι, όταν βγούνε από τον φούρνο.
  2. Προσωπικά, τα αφήνω μισό λεπτό, για να τραβήξουν καλά, αν επιλέξω τον συγκεκριμένο τρόπο.
Keywords: μελομακάρονα, Χριστούγεννα, εορταστικά γλυκά