Print Options:

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα (Gingerbread cookies)

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 15 min Ώρα μαγειρέματος: 8 min Ωρα ξεκούρασης: 12 ώρα Συνολικός χρόνος:: 12 ώρες 23 λεπτά
Μερίδες 50
Υλικά
  • 120 γρ. ζάχαρη (καστανή)
  • 50 γρ. μέλι
  • 40 γρ. νερό
  • 75 γρ. μαργαρίνη
  • 4 γρ. κανέλα (σε σκόνη)
  • 3 γρ. τζίντζερ (σε σκόνη)
  • 190 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (συν λίγο ακόμη για το άνοιγμα)
  • 3 γρ. σόδα μαγειρικής
Εκτέλεση
  1. Σε κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  2. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και κουνάμε κυκλικά το κατσαρολάκι, μέχρι να λιώσει.
  3. Έπειτα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, ανακατεύουμε ελαφρώς και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  4. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα προσθέτουμε σε δόσεις μέσα στο μπολ, ανακατεύοντας πολύ, πολύ καλά, με μία σπάτουλα.
  5. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ, για να σφίξει το μείγμα.
  6. Την επόμενη μέρα, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη μας. Αν δούμε ότι κολλάει ελαφρώς στον πάγκο, προσθέτουμε αλεύρι στη ζύμη και την ξαναπλάθουμε.
  7. Κόβουμε τη ζύμη με Χριστουγεννιάτικα σχέδια.
  8. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τα σχεδιάκια μας, με λίγη απόσταση και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, στον αέρα, για 8 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο).
  9. Όσο ψήνεται η πρώτη δόση, εμείς κάνουμε την ίδια διαδικασία με τη ζύμη, ζύμωμα, άνοιγμα, κόψιμο και πάλι σε ταψί. Μόλις βγει η πρώτη δόση, βάζουμε τη δεύτερη. Αυτό το κάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  10. Αφού ψηθούν τα νόστιμα μπισκότα μας, αφήνουμε να κρυώσουν για 1-2 ώρες και τα αποθηκεύουμε σε σκεύος της αρεσκείας μας με καπάκι.
Σημειώσεις
  1. Αν κολλάει το ζυμάρι, προσθέστε αλεύρι, μην το φοβηθείτε.
  2. Αν περισσέψει ζυμάρι, τυλίξτε το με μεμβράνη και βάλτε το στην κατάψυξη για την επόμενη φορά.
  3. Καλό θα ήταν πριν τα ψήσετε όλα, να ψήσετε ένα μπισκότο μόνο του για να δείτε ακριβώς τον χρόνο.
  4. Αν θέλετε, μπορείτε να τα ψήσετε και μόλις κρυώσουν, να τα βάλετε στην κατάψυξη.
Keywords: χριστουγεννιάτικα, μπισκότα, νηστίσιμα, gingerbread