Print Options:

Χριστουγεννιάτικη πράσινη σαλάτα με μανταρίνι και ξηρούς καρπούς

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Συνολικός χρόνος:: 10 λεπτά
Μερίδες 4
Υλικά
  • 75 γρ. σπανάκι baby
  • 75 γρ. βαλεριάνα
  • 2 μανταρίνια καθαρισμένα
  • 20 γρ. κράνμπερις
  • 5 γρ. κουκουνάρι
  • 70 γρ. μπλε τυρί Δανίας
  • ξύσμα από ένα μανταρίνι
  • 1 κ.γ. φυτίνη
  • 1 μανταρίνι (τον χυμό του)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. κρασόξυδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • αλάτι (προαιρετικά)
  • πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σε μικρό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τη φυτίνη και μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα καρύδια και το κουκουνάρι και τα τοστάρουμε ελαφρώς, για μισό λεπτό, ίσα ίσα να βγάλουν τα έλαια και το άρωμα τους και τα αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
  2. Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά του dressing και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  3. Σε μπολ βάζουμε το σπανάκι, τη βαλεριάνα, προσθέτουμε τα μισά καρύδια, λίγα κομμάτια από τα καθαρισμένα μανταρίνια και τόσο dressing, ώστε να μην φαίνεται υπερβολικά λαδωμένη η σαλάτα μας, περίπου 4-5 κ.σ. dressing και ανακατεύουμε με πολύ απαλές κινήσεις, δίνοντας αέρα και όγκο στην σαλάτα.
  4. Βάζουμε τη σαλάτα μας σε βαθύ σκεύος της αρεσκείας μας, με απαλές κινήσεις. Στη συνέχεια, προσθέτουμε από πάνω τα υπόλοιπα μανταρίνια, τα καρύδια, το κουκουνάρι, τα κράνμπερις και σε ακανόνιστα κομμάτια το μπλε τυρί Δανίας.
  5. Τέλος, προσθέτουμε ξύσμα από ένα μανταρίνι, πιπέρι και ελάχιστο θαλασσινό αλάτι.
Σημειώσεις
  1. Ταιριάζει απόλυτα και μια ελληνική γραβιέρα, αλλά το μπλε τυρί δίνει μια μοναδική γεύση.
  2. Αν δε βρείτε βαλεριάνα, φτιάξτε τη σαλάτα με ρόκα baby.
  3. Η σαλάτα μπορεί να γίνει και με πορτοκάλι, αντί για μανταρίνι.
  4. Πιστέψτε με, η φυτίνη θα κάνει τη διαφορά στους ξηρούς καρπούς.
  5. Το βήμα που τοστάρουμε τους ξηρούς καρπούς μπορεί να παραληφθεί, αλλά θα έχουμε λιγότερη ένταση στο τελικό αποτέλεσμα.
Keywords: σαλάτες, χριστουγεννιάτικα, μανταρίνια, ξηροί καρποί