Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο στον φούρνο

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο στον φούρνο

pinit

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο στον φούρνο

Δυσκολία: Μέτριο Χρόνος προετοιμασίας 20 min Ώρα μαγειρέματος 2 ώρα Ωρα ξεκούρασης 20 min Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 40 λεπτά Μερίδες: 6

Υλικά

Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Video
Off On

 1. Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σωτάρουμε το μπέικον ελαφρώς, προσθέτουμε το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σωτάρισμα για λίγο ακόμη.

 2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Αφού περάσουν 10 δευτερόλεπτα και εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το ρύζι μας να απορροφήσει το νερό. Διορθώνουμε σε γεύση και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

 3. Λιώνουμε τη φυτίνη σε χαμηλή φωτιά.

 4. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο εσωτερικά.

 5. Γεμίζουμε το κοτόπουλο με τη γέμιση και στη συνέχεια, προσθέτουμε ολόκληρο το λεμόνι, έτσι θα κρατηθεί η γέμιση στο κοτόπουλο.

 6. Δένουμε με σπάγκο ή σχοινί τα πόδια από το κοτόπουλο, ίσα ίσα να κρατηθούν μαζί.

 7. Βάζουμε τα λαχανικά μας σε ταψί και στη συνέχεια, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πλάτη να ακουμπάει τα λαχανικά.

 8. Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη φυτίνη να πάει παντού και αλατοπιπερώνουμε.

 9. Τυλίγουμε όλο το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 1 ώρα. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε, ραντίζουμε το κοτόπουλο με τους χυμούς που υπάρχουν στο ταψί και ψήνουμε 30 λεπτά ακόμη.

 10. Σε αυτό το σημείο, αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και με κουτάλι, το ραντίζουμε με τους χυμούς που υπάρχουν στο ταψί.

 11. Βάζουμε τον φούρνο μας στην ένδειξη αέρας και γκριλ στους 180 βαθμούς και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο μέσα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ίσως και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, μέχρι να πάρει χρώμα.

 12. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά, πριν το τεμαχίσουμε.

 13. Σερβίρουμε σε πιατέλα με τα λαχανικά μας.

Keywords: χριστουγεννιάτικο, κοτόπουλο, γεμιστό, στον φούρνο, πουλερικά