Print Options:

Χριστουγεννιάτικος κορμός

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Μέτριο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 20 min Ώρα μαγειρέματος: 9 min Ωρα ξεκούρασης: 3 ώρα Συνολικός χρόνος:: 3 ώρες 29 λεπτά
Μερίδες 8
Υλικά
  • 4 μεσαία αυγά
  • 160 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 60 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • 40 γρ. κακάο
  • βανίλια για άρωμα
  • ελάχιστο αλάτι
  • λίγη άχνη
  • ηλιέλαιο
  • 250 γρ. φυτική κρέμα
  • 1 κ.γ. κακάο
  • ξύσμα μανταρινιού
  • λικέρ μανταρίνι (ή ό,τι έχετε)
  • λίγη κουβερτούρα
Εκτέλεση
  1. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με ηλιέλαιο και από πάνω τοποθετούμε μια λαδόκολλα, έτσι ώστε να εφάπτεται καλά, σε όλες τις γωνίες. Αλείφουμε και τη λαδόκολλα ελαφρώς με ηλιέλαιο.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, περίπου για 8 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και χτυπάμε για λίγο, μισό λεπτό, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα μας στο ταψάκι, το ισιώνουμε με μια σπάτουλα, το χτυπάμε να φύγει ο αέρας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 9 λεπτά.
  5. Τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο μας και την πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη. Με απαλές κινήσεις βάζουμε πάνω στο παντεσπάνι την πετσέτα, με την πλευρά που είναι η άχνη να ακουμπά το παντεσπάνι. Τοποθετούμε ένα ξύλο κοπής πάνω στην πετσέτα μας, κρατάμε με τα δάχτυλα μας δεξιά και αριστερά το ταψί και το ξύλο κοπής και με μια κίνηση, αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι, όπως στο βίντεο.
  6. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με απαλές κινήσεις.
  7. Πασπαλίζουμε ελαφρώς το παντεσπάνι με λίγη άχνη.
  8. Τυλίγουμε το παντεσπάνι με την πετσέτα σαν ρολό, με αργές και προσεκτικές κινήσεις, με τέτοιο τρόπο που να τυλίγεται και η πετσέτα ενδιάμεσα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την φυτική κρέμα και χτυπάμε, μέχρι να γίνει σαντιγί.
  10. Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι μας και με ένα πινέλο, το βρέχουμε ελαφρώς με το λικέρ.
  11. Απλώνουμε στο παντεσπάνι τη μισή σαντιγί και από πάνω τρίβουμε κουβερτούρα και ξύσμα μανταρινιού.
  12. Τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο, με αργές κινήσεις, τον κορμό μας, χωρίς να αφήσουμε αρκετό αέρα αλλά και χωρίς να πιέζουμε πολύ. Στη συνέχεια, είτε τυλίγουμε όλο τον κορμό με μεμβράνη, όχι υπερβολικά σφιχτά και τον βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά, τουλάχιστον 1 ώρα, είτε τον τοποθετούμε σε ξύλο κοπής για σερβίρισμα.
  13. Αφαιρούμε τον κορμό από το ψυγείο, ξετυλίγουμε και τοποθετούμε στο σκεύος που θα τον σερβίρουμε (αν έχουμε επιλέξει τον τρόπο αυτό).
  14. Με σπάτουλα, αλείφουμε την υπόλοιπη σαντιγί σε όλο τον κορμό, ακανόνιστα.
  15. Με πιρούνι, χωρίς όμως να το πιέζουμε, δημιουργούμε μικρές εσοχές, σαν να είναι ένας πραγματικός κορμός δέντρου.
  16. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο κακάο και φτιάχνουμε, γύρω γύρω, το ντεκόρ της αρεσκείας μας.
  17. Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες, πριν σερβίρουμε τους καλεσμένους μας, για να κόβεται πιο σωστά.
Keywords: χριστουγεννιάτικα, κορμός, γλυκά