Print Options:

Εύκολη πορτοκαλόπιτα

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 15 min Ώρα μαγειρέματος: 30 min Ωρα ξεκούρασης: 2 ώρα Συνολικός χρόνος:: 2 ώρες 45 λεπτά
Μερίδες 12
Υλικά
  • 375 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 250 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • κανέλα σε σκόνη (κατά προτίμηση)
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ., αν είναι κατεψυγμένα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν πρώτα)
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 240 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 220 γρ. ηλιέλαιο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1,5 γρ. βανίλια (σε σκόνη)
  • 20 γρ. baking powder
  • 200 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
Εκτέλεση
    Εκτέλεση για το σιρόπι
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας μας, στην υψηλότερη ένταση.
  2. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει καλά το σιρόπι μας, μετράμε ακριβώς 5 λεπτά και στη συνέχεια το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Παράλληλα, μέχρι να βράσει το σιρόπι, κάνουμε τη γέμιση για την πίτα μας.
  4. Εκτέλεση για τη γέμιση
  5. Τυλίγουμε τα φύλλα κρούστας σαν ρολό και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρές ροδέλες και τις απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  6. Αφήνουμε τα κομμένα φύλλα μας να ξεραθούν για 2 ώρες περίπου, αν είναι ο καιρός καλός. Αν η ατμόσφαιρα όμως έχει υγρασία, τα φύλλα μας δεν θα ξεραθούν σωστά, οπότε τα βάζουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 130 βαθμούς, στον αέρα, ανακατεύοντας ανά 2 λεπτά.
  7. Σε βαθύ μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και με σύρμα ανακατεύουμε πολύ, πολύ καλά.
  8. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι μας, ανακατεύοντας πολύ καλά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  9. Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και το baking powder και ανακατεύουμε καλά.
  10. Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε τα ξεραμένα φύλλα μας σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα. Χρειάζεται αρκετό ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν τα φύλλα.
  11. Σε αντικολλητικό ταψί προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης και το πατάμε να απλώσει ομοιόμορφα.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 30 λεπτά ακριβώς, ανάλογα πάντα με τον φούρνο!
  13. Αφαιρούμε την πίτα από τον φούρνο και με μια κουτάλα, προσθέτουμε από πάνω όλο το σιρόπι μας.
  14. Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις
  1. Όσο πιο ξερά είναι τα φύλλα, τόσο καλύτερο θα βγει το γλυκό μας.
  2. Αν θέλετε πολύ έντονο το πορτοκάλι, τότε βάλτε ξύσμα από 2 πορτοκάλια.
  3. Μην φοβηθείτε το σιρόπι, θα το απορροφήσει όλο.
  4. Προσωπικά, αφού κρυώσει η πορτοκαλόπιτα, την αφήνω στο ψυγείο για μια μέρα και την απολαμβάνω παγωμένη, γιατί έτσι δένουν οι γεύσεις καλύτερα.
  5. Αντέχει 3-4 μέρες στο ψυγείο.
Keywords: πορτοκαλόπιτα, σιροπιαστά