Εύκολο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι

Εύκολο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι

pinit

Εύκολο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι

Δυσκολία: Εύκολο Χρόνος προετοιμασίας 130 min Ώρα μαγειρέματος 30 min Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 40 λεπτά Μερίδες: 1

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Off On

  1. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε με σύρμα και περιμένουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα δύο άλευρα και τέλος το αλάτι.

  3. Ζυμώνουμε με τον γάντζο στην πιο αργή ταχύτητα του μίξερ για 5-7 λεπτά.

  4. Αφαιρούμε από τον κάδο τη ζύμη μας και ζυμώνουμε στον πάγκο, σχηματίζοντας μία ωραία μπάλα.

  5. Βάζουμε τη ζύμη μας σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.

  6. Στη συνέχεια, πατάμε ελαφρώς τη ζύμη μας να φύγει ο αέρας και ξαναζυμώνουμε στον πάγκο μας, σχηματίζοντας το καρβέλι που θέλουμε.

  7. Αλευρώνουμε τη φόρμα του ψωμιού μας καλά, βάζουμε τη ζύμη μας μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε 1 ώρα να φουσκώσει.

  8. Έπειτα από μία ώρα και αφού έχει φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη φόρμα όπως στο βίντεο ή αν δεν έχουμε τέτοιου είδους φόρμα, αφήνουμε το ψωμί όπως είναι στη φόρμα του κέικ ή όπου το έχουμε και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μια πλευρά του ψωμιού.

  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα, για 30 λεπτά.

Σημειώσεις

  1. Μπορείτε να κάνετε το ψωμί με αλεύρι γ.ο.χ., θα θυμίζει ψωμί του τοστ.
  2. Καλό θα είναι, όταν ψήνετε ψωμί, να βάζετε ένα σκεύος με νερό κάτω κάτω στον φούρνο, έτσι έχουμε υγρασία στον φούρνο και βοηθάει να έχει καλύτερη κρούστα το ψωμί.
  3. Επίσης, αν η φόρμα σας δεν είναι αντικολλητική, φροντίστε να τη λαδώσετε για να μην κολλήσει το ψωμί.
  4. Η ώρα του ψησίματος μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, οπότε έχουμε το νου μας γενικά.
Keywords: εύκολο, ψωμί, αλεύρι, ολικής, άλεσης, δίκοκκο, σιτάρι