Εύκολο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι
Εύκολο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι
Υλικά
Εκτέλεση
Video
Off
On
-
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε με σύρμα και περιμένουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
-
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα δύο άλευρα και τέλος το αλάτι.
-
Ζυμώνουμε με τον γάντζο στην πιο αργή ταχύτητα του μίξερ για 5-7 λεπτά.
-
Αφαιρούμε από τον κάδο τη ζύμη μας και ζυμώνουμε στον πάγκο, σχηματίζοντας μία ωραία μπάλα.
-
Βάζουμε τη ζύμη μας σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.
-
Στη συνέχεια, πατάμε ελαφρώς τη ζύμη μας να φύγει ο αέρας και ξαναζυμώνουμε στον πάγκο μας, σχηματίζοντας το καρβέλι που θέλουμε.
-
Αλευρώνουμε τη φόρμα του ψωμιού μας καλά, βάζουμε τη ζύμη μας μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
-
Έπειτα από μία ώρα και αφού έχει φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη φόρμα όπως στο βίντεο ή αν δεν έχουμε τέτοιου είδους φόρμα, αφήνουμε το ψωμί όπως είναι στη φόρμα του κέικ ή όπου το έχουμε και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μια πλευρά του ψωμιού.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα, για 30 λεπτά.
Σημειώσεις
- Μπορείτε να κάνετε το ψωμί με αλεύρι γ.ο.χ., θα θυμίζει ψωμί του τοστ.
- Καλό θα είναι, όταν ψήνετε ψωμί, να βάζετε ένα σκεύος με νερό κάτω κάτω στον φούρνο, έτσι έχουμε υγρασία στον φούρνο και βοηθάει να έχει καλύτερη κρούστα το ψωμί.
- Επίσης, αν η φόρμα σας δεν είναι αντικολλητική, φροντίστε να τη λαδώσετε για να μην κολλήσει το ψωμί.
- Η ώρα του ψησίματος μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, οπότε έχουμε το νου μας γενικά.