Print Options:

Εύκολο ψωμί

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 35 min Ωρα ξεκούρασης: 40 min Συνολικός χρόνος:: 1 ώρα 25 λεπτά
Μερίδες 1
Υλικά
  • 500 γρ. ζυμωτό αλεύρι (σκληρό αλεύρι)
  • 300 γρ. χλιαρό νερό (40-45 βαθμούς)
  • 5 γρ. ξηρή μαγιά
  • 15 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι
  • 1 κρόκος αυγού
  • παπαρουνόσπορος
  • σουσάμι
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τον φούρνο μας στους 40 βαθμούς (αν υπάρχει τέτοια λειτουργία).
  2. Λαδώνουμε ένα ταψάκι ελαφρώς.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε πολύ καλά και περιμένουμε περίπου 5 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τέλος το αλάτι.
  5. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα στο μίξερ για 5 λεπτά, όσο περίπου κάνει να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα τοιχώματα του μίξερ.
  6. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε στον πάγκο για λίγα λεπτά και σχηματίζουμε μια μπάλα.
  7. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψάκι μας, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει 40-60 λεπτά, είτε στον φούρνο στους 40 βαθμούς, είτε σε ζεστό μέρος.
  8. Αφού φουσκώσει, αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο.
  9. Βάζουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω).
  10. Αλείφουμε το ψωμί μας με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και σουσάμι.
  11. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στο μεσαίο επίπεδο του φούρνου. Ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω, ανάλογα τον φούρνο σας!
Keywords: ψωμί, ζύμες , αλεύρι