Φάβα

Φάβα

pinit

Φάβα

Δυσκολία: Πολύ Εύκολο Χρόνος προετοιμασίας 10 min Ώρα μαγειρέματος 45 min Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά Μερίδες: 4

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Off On

  1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μισό κρεμμύδι.

  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη φάβα και ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά, με προσοχή όμως να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά, γιατί θα μας κολλήσει εύκολα.

  3. Έπειτα ρίχνουμε το νερό και περιμένουμε να πάρει βράση.

  4. Παράλληλα, σε κρύο τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο λευκό κρεμμύδι σε φέτες, προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο, αρκετή πάπρικα γλυκιά και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

  5. Μόλις πάρει βράση η φάβα, χαμηλώνουμε στο ⅓ τη φωτιά μας και ξαφρίζουμε. Σε αυτό το στάδιο σκεπάζουμε με καπάκι, αν θέλουμε. Ανακατεύουμε συχνά τη φάβα για να μην κολλήσει.

  6. Αφού αρχίζει και δένει η φάβα μας, περίπου μετά από 35 λεπτά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας πολύ καλά.

  7. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας μας και προσθέτουμε το λεμόνι.

  8. Διορθώνουμε τη γεύση μας με αλάτι και πιπέρι.

  9. Μεταφέρουμε σε μπλέντερ και χτυπάμε, μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα.

  10. Σερβίρουμε με τα πεντανόστιμα κρεμμύδια μας, πιπέρι και λίγη πάπρικα ακόμη.

Σημειώσεις

  1. Προσοχή, κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.
  2. Αν θέλετε, βάζετε και λίγο θυμάρι στο σωτάρισμα.
  3. Βάλτε όσο λεμόνι θέλετε εσείς, αναλόγως τα γούστα σας.
  4. Εννοείται, αν θέλετε, βάζετε παραπάνω ελαιόλαδο, η φάβα έχει την ιδιότητα να τραβάει όσο λάδι και να βάλετε.
  5. Ποτέ, μα ποτέ, δε βάζουμε το αλάτι πριν βράσει η φάβα μας.
  6. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι φάβα Λάρισας.
  7. Προσοχή! Όταν χτυπάμε σε μπλέντερ κάτι που έχει αρκετό λεμόνι, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, λόγω της οξείδωσης του λεμονιού από τις λεπίδες.
Keywords: φάβα, όσπρια, νηστίσιμα