Φάβα



Φάβα
Υλικά
Εκτέλεση
Video
Off
On
-
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μισό κρεμμύδι.
-
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη φάβα και ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά, με προσοχή όμως να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά, γιατί θα μας κολλήσει εύκολα.
-
Έπειτα ρίχνουμε το νερό και περιμένουμε να πάρει βράση.
-
Παράλληλα, σε κρύο τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο λευκό κρεμμύδι σε φέτες, προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο, αρκετή πάπρικα γλυκιά και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!
-
Μόλις πάρει βράση η φάβα, χαμηλώνουμε στο ⅓ τη φωτιά μας και ξαφρίζουμε. Σε αυτό το στάδιο σκεπάζουμε με καπάκι, αν θέλουμε. Ανακατεύουμε συχνά τη φάβα για να μην κολλήσει.
-
Αφού αρχίζει και δένει η φάβα μας, περίπου μετά από 35 λεπτά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας πολύ καλά.
-
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας μας και προσθέτουμε το λεμόνι.
-
Διορθώνουμε τη γεύση μας με αλάτι και πιπέρι.
-
Μεταφέρουμε σε μπλέντερ και χτυπάμε, μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα.
-
Σερβίρουμε με τα πεντανόστιμα κρεμμύδια μας, πιπέρι και λίγη πάπρικα ακόμη.
Σημειώσεις
- Προσοχή, κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αν θέλετε, βάζετε και λίγο θυμάρι στο σωτάρισμα.
- Βάλτε όσο λεμόνι θέλετε εσείς, αναλόγως τα γούστα σας.
- Εννοείται, αν θέλετε, βάζετε παραπάνω ελαιόλαδο, η φάβα έχει την ιδιότητα να τραβάει όσο λάδι και να βάλετε.
- Ποτέ, μα ποτέ, δε βάζουμε το αλάτι πριν βράσει η φάβα μας.
- Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι φάβα Λάρισας.
- Προσοχή! Όταν χτυπάμε σε μπλέντερ κάτι που έχει αρκετό λεμόνι, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, λόγω της οξείδωσης του λεμονιού από τις λεπίδες.