Γαριδομακαρονάδα της Καθαράς Δευτέρας
Γαριδομακαρονάδα της Καθαράς Δευτέρας
Υλικά
Για τον/την ζωμό/σάλτσα
Εκτέλεση
Video
Off
On
Για τον/την ζωμό/σάλτσα
-
Σε κατσαρόλα, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το ταχίνι, ελάχιστο νερό, τα τσόφλια και τα κεφάλια από τις γαρίδες και σωτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία, για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
-
Προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά μας, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1-2 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τον πελτέ, τον καίμε ελαφρώς, σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 15 δευτερόλεπτα.
-
Προσθέτουμε το νερό, τη σάλτσα ντομάτας, το θυμάρι, τις δάφνες και τους σπόρους από τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά, να πάρει ο ζωμός βράση.
-
Αφού πάρει βράση, μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για περίπου 20-30 λεπτά.
-
Περνάμε τον ζωμό από σίτα και κρατάμε στην άκρη.
Για τη γαριδομακαρονάδα
-
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας στον χρόνο που λέει η συσκευασία.
-
Σε τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το ταχίνι, ελάχιστο νερό, αλάτι και πιπέρι.
-
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σωτάρουμε για 1 λεπτό το πολύ, ίσα ίσα να πάρουν χρώμα.
-
Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσανε τα ζυμαρικά, λίγο ζωμό από τις γαρίδες και τα βρασμένα ζυμαρικά.
-
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γλασάρουν τα ζυμαρικά μας, διορθώνουμε σε γεύση και στο τελείωμα, προσθέτουμε 1 κ.γ. ταχίνι και ανακατεύουμε ελαφρώς.
-
Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο πιπέρι, σταγόνες φρέσκου λεμονιού και προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό, βασιλικό ή θυμάρι.