Print Options:

Hasselback Potatoes / Ψητές πατάτες με ξινό γιαούρτι

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 75 min Συνολικός χρόνος:: 1 ώρα 25 λεπτά
Μερίδες 6
Υλικά
  • 6 πατάτες (ίδιου μεγέθους)
  • 200 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
  • 2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • χοντρό αλάτι
  • φρέσκα μυρωδικά και βότανα (ό,τι θέλετε)
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις βάζουμε πάνω σε ξύλο κοπής και με κοφτερό μαχαίρι, τις χαράζουμε σε φέτες μέχρι τη μέση.
  2. Αραδειάζουμε σε ρηχό ταψί όλα τα μυρωδικά μας και τοποθετούμε από πάνω τις πατάτες.
  3. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 75 λεπτά περίπου.
  5. Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Τέλος, σερβίρουμε τις πατάτες μας σε ρηχό πιάτο, βάζουμε μια κουταλιά γιαούρτι από πάνω, ελαιόλαδο και ό,τι μυρωδικά ή βότανα θέλουμε.
Σημειώσεις
  1. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε από πιο νωρίς και να τις ζεστάνετε στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Το γιαούρτι γίνεται και από την προηγούμενη ημέρα.
  3. Πρώτα τις λαδώνουμε και μετά ρίχνουμε το χοντρό αλάτι, αν κάνετε το αντίθετο δε θα κολλήσει το αλάτι πάνω στην πατάτα!
  4. Ο χρόνος ψησίματος είναι υποκειμενικός, ανάλογα τον φούρνο σας!
Keywords: hasselback, πατάτες, γιαούρτι