Print Options:

Κριθαράκι με γαρίδες

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 30 min Συνολικός χρόνος:: 40 λεπτά
Μερίδες 2
Υλικά
  • 250 γρ. γαριδάκι (φρέσκο, ψιλό, με τα τσόφλια του, ολόκληρο)
  • 200 γρ. κριθαράκι (μέτριο)
  • 1 κρεμμύδι (λευκό, ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο (μικρό, ψιλοκομμένο)
  • 1⁄4 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 800 γρ. καυτό νερό (ή ζωμό)
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
  • κοτσάνια μαϊντανού (ψιλοκομμένα)
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
  1. Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και σωτάρουμε τις γαρίδες, για 2 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και τις αφαιρούμε.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας, αλατίζουμε ελαφρώς και τα ιδρώνουμε μέχρι να μαραθούν, ίσως χρειαστεί λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καίμε ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το "τοστάρουμε" καλά, μέχρι να γυαλίσει, χαμηλώνοντας σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά.
  5. Σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  6. Σε αυτό το σημείο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε με κουτάλα, σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς.
  7. 1-2 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το κριθαράκι, ξαναβάζουμε τις γαρίδες μέσα, ανακατεύουμε και διορθώνουμε σε γεύση.
  8. Τέλος, αφαιρούμε από τη φωτιά το τηγάνι, προσθέτουμε ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού και δένουμε με παγωμένο ελαιόλαδο!
  9. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα βασιλικού.
Σημειώσεις
  1. Νερό όσο πάρει, ανάλογα το βράσιμο που θέλετε.
  2. Παγωμένο ελαιόλαδο: Βάζουμε το λάδι σε πλαστικές παγοθήκες και το παγώνουμε στην κατάψυξη, για τουλάχιστον 4 ώρες.
Keywords: κριθαράκι, γαρίδες, νηστίσιμα, ψάρια, θαλασσινά