Print Options:
Title
Info
Description
Images
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
Social Share
Author Bio
Thank You Note
Print
Κριθαράκι με λουκάνικο
Μέθοδος μαγειρέματος
Βράσιμο
Κουζίνα
Ελληνική
Κατηγορία
Αλμυρός κόσμος
,
Ζυμαρικά
,
Κρέατα & Αλλαντικά
Δυσκολία
Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min
Ώρα μαγειρέματος: 20 min
Ωρα ξεκούρασης: 10 min
Συνολικός χρόνος:: 40 λεπτά
Μερίδες
4
Υλικά
300
γρ. λουκάνικο χωριάτικο
(ή ό,τι θέλετε)
200
γρ. κριθαράκι
(μέτριο)
800
γρ. ζεστό νερό
(ή ζωμό)
λευκό κρασί
(περίπου ένα σφηνάκι)
1
κρεμμύδι
(λευκό)
2
κλωνάρια σέλινο
1
πράσο
1
κρεμμύδι
(φρέσκο)
ελαιόλαδο
(κατά προτίμηση)
αλάτι
(κατά προτίμηση)
πιπέρι
(κατά προτίμηση)
ρίγανη
(κατά προτίμηση)
καπνιστή πάπρικα
(κατά προτίμηση)
100
γρ. φέτα
(ανθότυρο ή τυρομάλαμα Κρήτης (Μαλάκα))
3
φύλλα λεμονιάς
ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Κόβουμε το λουκάνικο σε χοντρές φέτες.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το ζεστό νερό και τα φύλλα λεμονιάς, αν θέλουμε βάζουμε και λαχανικά.
Σε αντικολλητικό σκεύος, σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το λουκάνικο, μέχρι να πάρει χρώμα.
Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.
Αφού πάρει χρώμα το λουκάνικο, το αφαιρούμε από το τηγάνι.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τα λαχανικά μας, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα ιδρώνουμε, μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κριθαράκι και το "τοστάρουμε" καλά, μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Σε αυτό το σημείο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε με κουτάλα, σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν είναι το κριθαράκι μισομαγειρεμένο, ξαναβάζουμε το λουκάνικο μέσα.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία με το νερό, μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαράκι.
Διορθώνουμε σε γεύση.
Τέλος, προσθέτουμε όσο τυρί θέλουμε και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι.
Σερβίρουμε σε πιατέλα με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, καπνιστή πάπρικα, ρίγανη, ωμό ελαιόλαδο και λίγο ακόμη τυρί!
Keywords:
κριθαράκι, λουκάνικο