Print Options:

Κριθαράκι με μανιτάρια

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 20 min Ώρα μαγειρέματος: 25 min Συνολικός χρόνος:: 45 λεπτά
Μερίδες 3
Υλικά
  • 200 γρ. κριθαράκι (μέτριο)
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια (champinion, κομμένα στη μέση)
  • 1 ξερό κρεμμύδι (λευκό, ψιλοκομμένο)
  • 1⁄4 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κλωνάρια σέλερι (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 λεμόνι (λίγες σταγόνες)
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (ό,τι θέλετε)
  • 800 γρ. νερό (καυτό)
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • ρίγανη (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
  1. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια μέσα στο καυτό νερό.
  2. Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και σωτάρουμε τα φρέσκα μανιτάρια μας για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και τα αφαιρούμε.
  3. Στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας, αλατίζουμε ελαφρώς και τα ιδρώνουμε μέχρι να μαραθούν. Ίσως χρειαστεί λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
  4. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το "τοστάρουμε" καλά, μέχρι να γυαλίσει, σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά.
  5. Σβήνουμε με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
  6. Σε αυτό το σημείο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε με κουτάλα, σιγά σιγά το νερό (το οποίο είναι πλέον σαν ζωμός μανιταριών) και ανακατεύουμε συνεχώς.
  7. 1-2 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το κριθαράκι, ξαναβάζουμε τα μανιτάρια μέσα, ανακατεύουμε και διορθώνουμε σε γεύση.
  8. Τέλος, αφαιρούμε από τη φωτιά το τηγάνι και δένουμε με παγωμένο ελαιόλαδο!
  9. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού!
Keywords: κριθαράκι, μανιτάρια, ζυμαρικά