Ντόνατς
Ντόνατς
Υλικά
Επικάλυψη (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Video
Off
On
-
Σε μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
-
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το ελαιόλαδο και με τον γάντζο ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
-
Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
-
Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, περίπου 4-5 λεπτά (φυσικά αν δεν έχετε μίξερ, γίνεται και στο χέρι η ζύμη).
-
Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο, ζυμώνουμε στον πάγκο μας ελαφρά και σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη μας.
-
Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος, για περίπου 1-1,5 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
-
Οταν φουσκώσει η ζύμη μας, τη βάζουμε σε έναν πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε ελαφρά ένα πολύ χοντρό φύλλο,ίσα ίσα (φανταστείτε περίπου όσο το μέγεθος ενός κλασικού τετραδίου).
-
Κόβουμε τη ζύμη μας σε τετράγωνα ή στρογγυλά κομμάτια.
-
Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψάκι, που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώνουν για μια ώρα.
-
Σε τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε πολύ ελαφρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα ντόνατς μας (15 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά περίπου).
-
Τοποθετούμε τα ντόνατς σε χαρτί, να φύγει το πολύ το λάδι και μετά τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα.
-
Αν θέλουμε, σε μπολ βάζουμε τα υλικά της επικάλυψης, τα ανακατεύουμε και γαρνίρουμε τα ντόνατς μας.