Print Options:

Ντόνατς

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 5 min Ωρα ξεκούρασης: 150 min Συνολικός χρόνος:: 2 ώρες 45 λεπτά
Μερίδες 10
Υλικά
  • 230 γρ. αλεύρι
  • 45 γρ. ελαιόλαδο (ή λάδι καρύδας)
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. νερό (χλιαρό)
  • 4 γρ. μαγιά (ξηρή)
  • 1 γρ. βανίλια
  • ζάχαρη και κανέλα για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ. ζάχαρη (άχνη)
  • 10 γρ. νερό (χλιαρό)
  • 1 σταγόνα χρώμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σε μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το ελαιόλαδο και με τον γάντζο ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  4. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, περίπου 4-5 λεπτά (φυσικά αν δεν έχετε μίξερ, γίνεται και στο χέρι η ζύμη).
  5. Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο, ζυμώνουμε στον πάγκο μας ελαφρά και σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη μας.
  6. Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος, για περίπου 1-1,5 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
  7. Οταν φουσκώσει η ζύμη μας, τη βάζουμε σε έναν πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε ελαφρά ένα πολύ χοντρό φύλλο,ίσα ίσα (φανταστείτε περίπου όσο το μέγεθος ενός κλασικού τετραδίου).
  8. Κόβουμε τη ζύμη μας σε τετράγωνα ή στρογγυλά κομμάτια.
  9. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψάκι, που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώνουν για μια ώρα.
  10. Σε τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε πολύ ελαφρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα ντόνατς μας (15 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά περίπου).
  11. Τοποθετούμε τα ντόνατς σε χαρτί, να φύγει το πολύ το λάδι και μετά τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα.
  12. Αν θέλουμε, σε μπολ βάζουμε τα υλικά της επικάλυψης, τα ανακατεύουμε και γαρνίρουμε τα ντόνατς μας.
Keywords: ντόνατς, νηστίσιμα