Print Options:
Title
Info
Description
Images
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
Social Share
Author Bio
Thank You Note
Print
Παραδοσιακή χορτόσουπα (λαχανικών)
Μέθοδος μαγειρέματος
Βράσιμο
Κουζίνα
Ελληνική
Κατηγορία
Αλμυρός κόσμος
,
Σούπες
Δυσκολία
Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 15 min
Ώρα μαγειρέματος: 45 min
Συνολικός χρόνος:: 1 ώρα
Μερίδες
6
Υλικά
350
γρ. κρεμμύδια
(λευκά, 3 τμχ., σε χοντρά κομμάτια)
320
γρ. πατάτα
(μια μεγάλη, σε κύβους)
160
γρ. καρότο
(2 τμχ., σε φέτες)
120
γρ. πράσο
(1 τμχ., κομμένο σε μικρά κομμάτια)
40
γρ. κρεμμυδάκια
(φρέσκα, 2 τμχ., κομμένα σε μικρά κομμάτια)
100
γρ. λάχανο
(λευκό, ένα μικρό κομμάτι, χοντροκομμένο)
κοτσάνια μαϊντανού
(κατά προτίμηση)
3
κλωνάρια σέλινο
(και λίγα φύλλα, ψιλοκομμένα)
σελινόριζα
(ένα μικρό κομμάτι, σε μικρά κομμάτια)
αλάτι
(κατά προτίμηση)
πιπέρι
(κατά προτίμηση)
μπούκοβο
(κατά προτίμηση)
κύμινο
(κατά προτίμηση)
125
γρ. ελαιόλαδο
(συν λίγο ακόμη)
χυμός από 3 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2 λίτρα νερό.
Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μας μία πλατιά κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Σε αυτό το σημείο θα κόβουμε και θα ιδρώνουμε παράλληλα τα λαχανικά μας.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε με το πράσο, το καρότο και τη σελινόριζα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε την πατάτα και δυναμώνουμε τη φωτιά μας.
Συνεχίζουμε με τα κρεμμυδάκια, το λάχανο και το σέλινο.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο πρέπει, για να σκεπάσει καλά τα λαχανικά, περίπου 1,5 λίτρο.
Δυναμώνουμε στο τέρμα τη φωτιά μας και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Μόλις γίνει αυτό, βάζουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε στο μισό τη φωτιά μας.
Μαγειρεύουμε περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά μας.
Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς μας.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κύμινο και το μπούκοβο.
Τέλος, προσθέτουμε λίγα κοτσάνια μαϊντανού, τα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου και τον χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ με λίγο αλατοπίπερο ακόμη και δύο σταγόνες ξύδι, για ένταση.
Keywords:
χορτόσουπα, λαχανικά, σούπες