Print Options:

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 35 min Ώρα μαγειρέματος: 35 min Ωρα ξεκούρασης: 2 ώρα Συνολικός χρόνος:: 3 ώρες 10 λεπτά
Μερίδες 35
Υλικά
  • 460 γρ. φυτίνη
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 130 γρ. αμύγδαλα (με τη φλούδα)
  • 650 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ.)
  • 2 γρ. βανίλια
  • άχνη ζάχαρη (μπόλικη)
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε σε τηγάνι λίγη φυτίνη και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε χαρτί και τα σπάμε στο μπλέντερ, τόσο, όσο να υπάρχουν και χοντρά κομμάτια.
  2. Στο μίξερ βάζουμε το φτερό (αν έχουμε) και χτυπάμε τη φυτίνη για 8 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει καλά.
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, για αλλά 8 λεπτά. Το μείγμα θα πρέπει να είναι λευκό και αφράτο.
  4. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε τη βανίλια (είτε 3 τμχ. βανιλίνη, είτε λίγο εκχύλισμα βανίλιας) και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε πολύ απαλά.
  5. Έπειτα, ενσωματώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, με μία σπάτουλα.
  6. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 35 γραμμαρίων αρχικά κι έπειτα δίνουμε το επιθυμητό σχήμα.
  7. Τα τοποθετούμε σε 2 ταψιά, όπου έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 35 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
  8. Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τουλάχιστον 2 ώρες.
  9. Ρίχνουμε μπόλικη άχνη σε ταψί ή πιατέλα, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες από πάνω και ξαναρίχνουμε μπόλικη άχνη, μέχρι να καλυφθούν καλά.
Σημειώσεις
  1. Μπορούμε να βάλουμε βούτυρο, φυτίνη, μινερβίνη, μαργαρίνη, ηλιέλαιο.
Keywords: κουραμπιέδες, εορταστικά γλυκά , νηστίσιμα, Χριστούγεννα