Στο μίξερ βάζουμε το φτερό (αν έχουμε) και χτυπάμε τη φυτίνη μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα, για 8 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα στην πιο αργή ταχύτητα.
Βάζουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα, ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε μέσα στον κάδο του μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα στην ίδια ταχύτητα.
Βάζουμε τη σόδα μαγειρικής μέσα στον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει και τα προσθέτουμε μέσα στον κάδο του μίξερ, συνεχίζοντας το χτύπημα στην ίδια ταχύτητα.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τις βανίλιες, ανακατεύουμε και αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις ανακατεύοντας με μία σπάτουλα και στη συνέχεια, αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και λεία ζύμη.
Σε ταψί τοποθετούμε λαδόκολλα.
Πλάθουμε σε μπαλάκια των 30 γραμμαρίων και στη συνέχεια, πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να έχουν τα Πασχαλινά κουλουράκια μας.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί , περίπου 25 χωράνε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 20 λεπτά, στη μεσαία θέση του φούρνου μας.
Καθώς ψήνεται η πρώτη φουρνιά, εμείς ετοιμάζουμε το δεύτερο ταψί.
Αφού κρυώσουν καλά, τα αποθηκεύουμε μέσα σε γυάλινο σκεύος με καπάκι.