Πηλιορείτικη βασιλοκουλούρα

Πηλιορείτικη βασιλοκουλούρα

pinit

Πηλιορείτικη βασιλοκουλούρα

Δυσκολία: Εύκολο Χρόνος προετοιμασίας 20 min Ώρα μαγειρέματος 60 min Ωρα ξεκούρασης 90 min Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 50 λεπτά Μερίδες: 1

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα φύλλα βασιλικού.

  2. Βράζουμε το νερό και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τον βασιλικό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και είτε περιμένουμε να γίνει χλιαρό το νερό, είτε κάνουμε ένα κρύο μπεν μαρί και το κρυώνουμε εμείς.

  3. Βάζουμε τον φούρνο μας στους 40 βαθμούς, στον αέρα (αν υπάρχει τέτοια λειτουργία).

  4. Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί ελαφρώς.

  5. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε πολύ καλά και περιμένουμε περίπου 5 λεπτά.

  6. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τέλος το αλάτι.

  7. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα στο μίξερ για 5 λεπτά, όσο περίπου κάνει να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα τοιχώματα του μίξερ.

  8. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε στον πάγκο για λίγα λεπτά και σχηματίζουμε μια μπάλα.

  9. Βάζουμε το φλουρί.

  10. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί μας, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά, είτε στον φούρνο στους 40 βαθμούς, είτε σε ζεστό μέρος.

  11. Αφού φουσκώσει, αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο.

  12. Βάζουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω).

  13. Αλείφουμε το ψωμί μας με τον κρόκο αυγού.

  14. Με τις μύτες δύο πιρουνιών, σχηματίζουμε ή καλύτερα κεντάμε έναν σταυρό από άκρη σε άκρη, ανασηκώνοντας το ζυμάρι ελαφρώς. Από εκεί και πέρα κάνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε με τα πιρούνια μας, τα βασικό είναι να γίνει ο σταυρός!

  15. Ψήνουμε για 60 λεπτά στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) στο μεσαίο επίπεδο του φούρνου. Ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο, ανάλογα τον φούρνο σας!

Keywords: πηλιορείτικη, βασιλοκουλούρα, ψωμιά, ζύμες, πίτες