Print Options:

Ψωμάκια κανέλας

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 20 min Ώρα μαγειρέματος: 25 min Ωρα ξεκούρασης: 150 min Συνολικός χρόνος:: 3 ώρες 15 λεπτά
Μερίδες 20
Υλικά
  • 250 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ)
  • 250 γρ. αλεύρι (για τσουρέκια)
  • 10 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. κανέλα (σε σκόνη)
  • 275 γρ. γάλα αμυγδάλου (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 50 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 16 γρ. ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
  • 1⁄2 πράσινο μήλο (ψιλοκομμένο)
  • 1 χούφτα μαύρες σταφίδες
  • καρυδόψιχα (ελάχιστη)
  • καστανή ζάχαρη (κατά προτίμηση)
  • κανέλα σε σκόνη (κατά προτίμηση)
  • 200 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
Εκτέλεση
  1. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα αμυγδάλου, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με πιρούνι και αφήνουμε για 5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα άλευρα, την κανέλα και το αλάτι.
  4. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 7 λεπτά, στην πιο αργή ταχύτητα.
  5. Αφαιρούμε το ζυμάρι από τον κάδο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας πάνω σε ένα πάγκο, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι.
  6. Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο για 90 λεπτά να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Στη συνέχεια, σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη μας με τον πλάστη σε ένα λεπτό φύλλο, όσο πιο μεγάλο μπορούμε.
  8. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και αραδιάζουμε το πράσινο μήλο, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα.
  9. Τυλίγουμε το φύλλο μας σε ένα μεγάλο ρολάκι, όπως στο βίντεο.
  10. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε πιο μικρά ρολάκια, προσέχοντας να είναι ίδια στο πάχος τους, θα βγούνε περίπου 20 τεμάχια.
  11. Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και τοποθετούμε τα ρολάκια έτσι, ώστε να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους.
  12. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτες και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς, για 25 λεπτά.
  14. Μόλις βγουν από τον φούρνο, παίρνουνε ένα πινέλο, το βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τα αλείφουμε να πάει παντού το σιρόπι. Όσο πιο πολύ σιρόπι, τόσο περισσότερη γεύση.
  15. Όταν κρυώσουν εντελώς, είτε τα βάζουμε σε μπολ με καπάκι, είτε τα τυλίγουμε με μεμβράνη να διατηρηθούν μαλακά.
Keywords: ψωμάκια, κανέλας, νηστίσιμα, γλυκά