Print Options:

Ψωμάκια της Μ. Παρασκευής

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 20 min Ώρα μαγειρέματος: 25 min Ωρα ξεκούρασης: 120 min Συνολικός χρόνος:: 2 ώρες 45 λεπτά
Μερίδες 9
Υλικά
  • 250 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ)
  • 250 γρ. αλεύρι (για τσουρέκια)
  • 10 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. κανέλα (σε σκόνη)
  • 275 γρ. γάλα αμυγδάλου (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 50 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
  • 55 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ.)
  • 60 γρ. νερό (χλιαρό)
  • μέλι (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα αμυγδάλου, τη ζάχαρη, τη μαγιά και περιμένουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε μπολ αναμειγνύουμε τα δύο άλευρα, μαζί με το αλάτι και την κανέλα.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα από τα άλευρα στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο, στην πιο αργή ταχύτητα, για 7 λεπτά περίπου.
  4. Αφαιρούμε τη ζύμη μας από τον κάδο, ζυμώνουμε για ένα λεπτό στον πάγκο μας, σχηματίζοντας μια μπάλα. Βάζουμε τη ζύμη μας σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 90 λεπτά.
  5. Αφού φουσκώσει, πλάθουμε σε χοντρό φυτίλι τη ζύμη και κόβουμε σε 9 ίσα μέρη.
  6. Πλάθουμε σε 9 μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε τριάδες, σε ταψί με λαδόκολλα, έτσι ώστε να έχουν απόσταση περίπου 1 εκατοστό το καθένα, να είναι σαν ένα μοτίβο.
  7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
  8. Στη συνέχεια, αναμειγνύουμε σε μπολ το αλεύρι και το νερό και σχηματίζουμε μια πάστα ή κρέμα, αν θέλετε καλύτερα. Βάζουμε αυτή την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  9. Κόβουμε τη μύτη από τη σακούλα μας και σχηματίζουμε το σχήμα του Σταυρού πάνω στα ψωμάκια μας, όπως στο βίντεο.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία θέση, για 25 λεπτά περίπου.
  11. Τέλος, μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο και είναι καυτά, τα αλείφουμε κατευθείαν με μπόλικο μέλι, κοιτάζοντας να πάει παντού και να γίνουν γυαλιστερά!
Σημειώσεις
  1. Αν βάλετε παραπάνω κανέλα, δεν θα πλάθονται εύκολα στο χέρι.
  2. Καλό είναι να τα φάτε την ίδια μέρα.
  3. Μπορείτε να βάλετε σταφίδες στη ζύμη.
  4. Μπορείτε να τα γεμίσετε με μαρμελάδα, όταν βγούνε από τον φούρνο.
  5. Είναι σημαντικό, να χρησιμοποιήσουμε ντόπιο μέλι και όχι κάποιο σιρόπι του εμπορίου.
Keywords: ψωμάκια, νηστίσιμα, γλυκά