Print Options:

Ρεβιθοσαλάτα με μανιτάρια

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 15 min Ώρα μαγειρέματος: 20 min Ωρα ξεκούρασης: 12 ώρα Συνολικός χρόνος:: 12 ώρες 35 λεπτά
Μερίδες 4
Υλικά
  • 350 γρ. ρεβίθια (χοντρά)
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 15 γρ. μανιτάρια porcini (αποξηραμένα)
  • 100 γρ. μανιτάρια λευκά (σε φέτες)
  • 1 κρεμμύδι (λευκό, ψιλοκομμένο)
  • 1 πιπεριά (Φλωρίνης, ψιλοκομμένη)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα (απαλή)
  • 300-400 γρ. ζωμό μανιταριών
  • 10 κοτσάνια μαϊντανού (ψιλοκομμένα)
  • 1 κρεμμύδι (κόκκινο, κομμένο σε φέτες)
  • φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • χυμό φρέσκου λεμονιού (όσο θέλετε)
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • κύμινο (κατά προτίμηση)
  • μπούκοβο (κατά προτίμηση)
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
  • μηλόξυδο (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
  1. Από το προηγούμενο βράδυ, σε μπολ με άφθονο κρύο νερό βάζουμε τα ρεβίθια, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε να φουσκώσουν για 12 ώρες.
  2. Αφού φουσκώσουν, τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε για 25 λεπτά (ανάλογα τα ρεβίθια) σε κρύο νερό.
  3. Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και προσθέτουμε 300-400 γρ. ζεστό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν, για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
  4. Σε κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, κύμινο, μπούκοβο και στη συνέχεια προσθέτουμε το λευκό κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης και τα σωτάρουμε. Αλατίζουμε για να μαραθούν πιο γρήγορα.
  5. Επόμενο βήμα, είναι να προσθέσουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε ελαφρώς και προσθέτουμε και τον ζωμό από τα μουλιασμένα μανιτάρια.
  6. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  7. Σε μπολ βάζουμε τις φέτες από το κόκκινο κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες από μηλόξυδο.
  8. Σε καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα λευκά μανιτάρια για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα μουλιασμένα μανιτάρια. Αφού πάρουν χρώμα, σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε λίγη ρίγανη και ελάχιστα κοτσάνια μαϊντανού. Κρατάμε το τηγάνι στην άκρη.
  9. Σε μούλτι βάζουμε τα λαχανικά μαζί με το ζουμί της κατσαρόλας και χτυπάμε πολύ καλά. Αυτή η σάλτσα είναι όλη η νοστιμιά της σαλάτας μας.
  10. Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα ρεβίθια, τη σάλτσα μας, μπόλικο αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ανακατεύουμε πολύ, πολύ καλά!
  11. Σε βαθύ πιάτο σερβίρουμε τα ρεβίθια μας και προσθέτουμε τα κοτσάνια μαϊντανού, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το κόκκινο κρεμμύδι και τα μανιτάρια.
  12. Τέλος, προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρθένο ελαιόλαδο.
Σημειώσεις
  1. Η σαλάτα μένει και στο ψυγείο για 2 μέρες, χωρίς βέβαια τα μανιτάρια.
  2. Τρώγεται ζεστή και κρύα.
  3. Όσο κρυώνει η σάλτσα μας, τόσο θα σφίγγει.
Keywords: ρεβιθοσαλάτα, μανιτάρια