Print Options:

Ριζότο με κρόκο Κοζάνης (Risotto alla Milanese)

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 20 min Ωρα ξεκούρασης: 5 min Συνολικός χρόνος:: 35 λεπτά
Μερίδες 2
Υλικά
  • 200 γρ. ρύζι (καρναρόλι)
  • 1⁄2 κρεμμύδι (λευκό)
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • κρασί (λευκό, ένα σφηνάκι)
  • 1 λίτρο νερό (καυτό)
  • 60 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 60 γρ. βούτυρο (φρέσκο, κατσικίσιο, παγωμένο)
  • φυστίκια Αιγίνης (κατά προτίμηση)
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνουμε ένα λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα μία πρέζα κρόκο Κοζάνης.
  2. Σε σκεύος με ψηλά τοιχώματα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  3. Χαράζουμε το κρεμμύδι μας από την εσωτερική πλευρά και το αλατίζουμε.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και το ιδρώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για λίγα λεπτά και το αφαιρούμε.
  5. Ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία μας και προσθέτουμε το ρύζι μας και το τοστάρουμε καλά, μέχρι να γυαλίσει.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  7. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ζωμό μας με μία βαθιά κουτάλα, ίσα που να μην καλύπτει το ρύζι και ανακατεύουμε αρκετά συχνά, με ξύλινη κουτάλα. Μόλις δούμε να απορροφά το ρύζι το νερό, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά, αυτό το κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  8. Κατά τη διαδικασία αυτή, περίπου όταν είναι μισομαγειρεμένο το ρύζι, προσθέτουμε μια πρέζα κρόκο Κοζάνης.
  9. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 17-20 λεπτά.
  10. Όταν είναι έτοιμο το ρύζι μας, το τραβάμε από τη φωτιά, προσέχοντας να έχει αρκετή υγρασία. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  11. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο με χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης, μερικούς στήμονες, λίγη παρμεζάνα και ωμό ελαιόλαδο.
Keywords: ριζότο, κρόκος, Κοζάνης, ρύζι