Print Options:

Ρύζι με κιμά

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 30 min Συνολικός χρόνος:: 40 λεπτά
Μερίδες 2
Υλικά
  • 200 γρ. κιμά ανάμεικτο
  • 300 γρ. ρύζι (Καρολίνα)
  • 1 λίτρο νερό (ή ζωμό ζεστό)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50-100 γρ. γραβιέρα Κρήτης (τριμμένη)
  • 1 κρεμμύδι (λευκό, ψιλοκομμένο)
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • κύμινο (κατά προτίμηση)
  • κανέλα (κατά προτίμηση)
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
  1. Σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ρίχνουμε τον κιμά, τον καβουρδίζουμε καλά, για 10 λεπτά περίπου, σε δυνατή φωτιά και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε τον κιμά σε ένα σκεύος.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το κρεμμύδι και το ιδρώνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γυαλίσει.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και το "γυαλίζουμε" και αυτό για 2-3 λεπτά.
  4. Αραιώνουμε τον πελτέ με το ζεστό νερό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι.
  5. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά μας.
  6. Μόλις δούμε, ότι έχει ελάχιστα υγρά το φαγητό μας, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα (κρατάμε λίγο για από πάνω) και ανακατεύουμε καλά.
Σημειώσεις
  1. Καβουρδίζουμε καλά τον κιμά, να πάρει χρώμα, για να αποκτήσει γεύση.
  2. Εννοείται δοκιμάζουμε αν έβρασε το ρύζι, ίσως θέλει παραπάνω νερό (δεν είναι όλες οι ποιότητες ρυζιού ίδιες).
  3. Στο τελείωμα, μπορούμε να βάλουμε και λίγο βούτυρο μαζί με την τριμμένη γραβιέρα.
  4. Είναι πανεύκολο στην εκτέλεση, ειδικά για όσους δεν έχουν και την καλύτερη επαφή με την κουζίνα.
Keywords: ρύζι, κιμάς