Print Options:

Σαλάτα με λευκά φασόλια από την Εύβοια, τόνο και λαχανικά!

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 15 min Ώρα μαγειρέματος: 75 min Συνολικός χρόνος:: 1 ώρα 30 λεπτά
Μερίδες 4
Υλικά
  • 250 γρ. φασόλια (χαμοφάσουλα Μαντουδίου ή λευκά)
  • 160 γρ. τόνο (κονσέρβα)
  • 1 κρεμμύδι (λευκό, ψιλοκομμένο ή φετες)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1⁄2 πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
  • 1⁄2 πιπεριά πράσινη κέρατο (ψιλοκομμένη)
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1⁄4 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • παξιμάδια λευκά (κατά προτίμηση)
  • ξύσμα λεμονιού (κατά προτίμηση)
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. χυμός λεμονιού
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • καπνιστή πάπρικα (κατά προτίμηση)
  • ρίγανη (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τα φασόλια μας πολύ καλά.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια μας και προσθέτουμε 3 λίτρα κρύο νερό.
  3. Βάζουμε τη φωτιά μας στο τέρμα και από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα αφήνουμε να βράσουν στην ίδια ένταση για 1 ώρα περίπου, ανάλογα τα φασόλια εννοείται. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε κάτω από μπόλικο τρεχούμενο κρύο νερό.
  4. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
  5. Προσθέτουμε τα φασόλια και τον τόνο στο μπολ.
  6. Βρέχουμε ελαφρώς με ελάχιστο νερό τα παξιμάδια μας, τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μπολ.
  7. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε με την πάπρικα και τη ρίγανη.
  9. Σερβίρουμε σε βαθύ σκεύος της αρεσκείας μας.
Σημειώσεις
  1. Ο χρόνος που σας δίνω για το βράσιμο των φασολιών είναι για τα συγκεκριμένα, δηλαδή τα χαμοφάσουλα Μαντουδίου.
  2. Η σαλάτα καλό θα είναι να μείνει στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.
  3. Αντέχει στο ψυγείο σίγουρα 2-3 μέρες!
Keywords: σαλάτα, φασόλια, Εύβοια, τόνος, λαχανικά, όσπρια