Print Options:

Σουηδικό κέικ σοκολάτας (Kladdkaka)

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Κατηγορία ,
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 5 min Ώρα μαγειρέματος: 15 min Ωρα ξεκούρασης: 15 min Συνολικός χρόνος:: 35 λεπτά
Μερίδες 8
Υλικά
  • 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 2 αυγά
  • 255 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 25 γρ. κακάο (σκόνη)
  • 80 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ.)
  • 2 βανίλιες
  • τριμμένη γαλέτα (ή μπισκότο ή βρώμη)
Εκτέλεση
  1. Λιώνουμε το βούτυρο.
  2. Σε μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, με σύρμα χειρός (όχι μίξερ).
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά.
  4. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, παχύρευστο μείγμα.
  5. Βουτυρώνουμε μία φόρμα 24cm, πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο και λίγο κακάο και ρίχνουμε το μείγμα μέσα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, για 12-15 λεπτά. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο μαστιχωτό θα γίνει.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε.
Σημειώσεις
  1. Το συγκεκριμένο κέικ δε φουσκώνει πολύ, είναι εντελώς φλατ, σαν ένα μεγάλο μπισκότο.
  2. Σερβίρουμε με σαντιγί, ζάχαρη άχνη, φράουλες ή βατόμουρα.
  3. Παραδοσιακά τρώγεται με το χέρι στη Σουηδία και το νόημα είναι να λερώνεις τα χέρια σου.
  4. Το όνομα του είναι Kladdkaka παραδοσιακά.
Keywords: κέικ, σοκολάτα, μπισκότο, βούτυρο