Print Options:

Σπιτική λαγάνα

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 26 min Ωρα ξεκούρασης: 90 min Συνολικός χρόνος:: 2 ώρες 6 λεπτά
Μερίδες 1
Υλικά
  • 250 γρ. ζυμωτό αλεύρι (κίτρινο, σκληρό)
  • 250 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ.)
  • 250 γρ. νερό (χλιαρό)
  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 10 γρ. αλάτι
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι)
  • σουσάμι (μπόλικο)
  • 20 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 30 γρ. αλεύρι (κίτρινο)
  • 75 γρ. νερό (χλιαρό)
Εκτέλεση
  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε ελαφρώς και περιμένουμε για 5 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στον κάδο το ελαιόλαδο, τα 2 άλευρα και τέλος το αλάτι.
  3. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο, για 5 με 7 λεπτά, στην πιο αργή ταχύτητα, μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι μας από τα τοιχώματα.
  4. Βάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, σχηματίζοντας μια μπάλα.
  5. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και σκεπάζουμε με διπλή μεμβράνη. Αφήνουμε να φουσκώσει για 75-90 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Αφού φουσκώσει, λαδώνουμε το ταψί του φούρνου μας καλά, βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας, βρέχουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη μας, σχηματίζοντας το κλασικό σχήμα της λαγάνας.
  7. Στη συνέχεια, με τα δάχτυλά μας, κάνουμε μικρές εσοχές.
  8. Ανακατεύουμε τα υλικά για το μπουλαμάτσι και με ένα πινέλο, αλείφουμε πολύ καλά τη λαγάνα μας.
  9. Προσθέτουμε μπόλικο σουσάμι, σκεπάζουμε το ταψί μας με μεμβράνη και αφήνουμε τη λαγάνα μας να ξεκουραστεί, για 15 λεπτά.
  10. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 26 λεπτά περίπου, στη μεσαία θέση του φούρνου.
Keywords: λαγάνα, νηστίσιμα, ψωμιά