Print Options:

Χριστουγεννιάτικο κέικ υπερπαραγωγή

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 35 min Ωρα ξεκούρασης: 2 ώρα Συνολικός χρόνος:: 2 ώρες 45 λεπτά
Μερίδες 12
Υλικά
  • 120 γρ. ηλιέλαιο
  • 270 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
  • 200 γρ. χύμος φρέσκου πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
  • 20 γρ. μηλόξυδο
  • 50 γρ. κακάο
  • 440 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 5 γρ. σόδα μαγειρικής
  • αλάτι (λίγο)
  • 2 βανίλιες
  • 140 γρ. κόκκινο γλυκό κρασί (μαυροδάφνη)
  • 15 γρ. μείγμα apple hot wine (ή κάποιο αρωματικό τσάι)
  • 125 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 25 γρ. νερό
  • κανέλα (σκόνη)
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • Χριστουγεννιάτικα βρώσιμα στολίδια
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί η μαυροδάφνη. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το μείγμα apple hot wine και το αφήνουμε να βράσει, για 15-20 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  2. Μόλις κρυώσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το υγρό.
  3. Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα.
  4. Σε μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το κρασί, τη βανίλια, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  5. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κακάο και το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ, πολύ καλά.
  6. Τοποθετούμε σε φόρμα με λαδόκολλα και ψήνουμε 35-40 λεπτά, στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  7. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  8. Ανακατεύουμε την άχνη με το νερό, με ένα κουτάλι.
  9. Απλώνουμε πάνω από το κρύο κέικ, πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
  10. Τέλος, στολίζουμε με τα βρώσιμα στολίδια μας!
Keywords: κέικ, Χριστούγεννα , νηστίσιμα