Print Options:

Χταπόδι κοκκινιστό

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 55 min Συνολικός χρόνος:: 1 ώρα 5 λεπτά
Μερίδες 2
Υλικά
  • 250 γρ. φρέσκο χταπόδι
  • 1 πατάτα (μεσαίου μεγέθους)
  • 1 κρεμμύδι (λευκό)
  • 1 καρότο (μικρό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
  • 50 γρ. χυμό ντομάτας (ή σάλτσα)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ξύδι (ελάχιστο)
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 stick κανέλας
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • ρίγανη (κατά προτίμηση)
  • καυτό νερό (όσο πρέπει)
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε το χταπόδι σε χοντρά κομμάτια.
  2. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε ακανόνιστα, χοντρά κομμάτια, περίπου όσο το χταπόδι σε μέγεθος.
  3. Σε ζεστό, αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το χταπόδι, σε δυνατή φωτιά, για 3 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  5. Επόμενη κίνηση, είναι να προσθέσουμε το σκόρδο, είτε ολόκληρο, είτε σε φέτες και τα υπόλοιπα λαχανικά μας. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά.
  6. Έπειτα, προσθέτουμε τον πελτέ, τον καίμε καλά και σβήνουμε με το ξύδι.
  7. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό ή τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
  8. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και καυτό νερό, τόσο, ώστε να μη σκεπάζει τα υλικά μας, περίπου 200-300 γρ., ανάλογα βέβαια το σκεύος σας.
  9. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση το φαγητό μας και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο ⅓, της δυναμικής της κουζίνας μας και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά με καπάκι.
  10. Προαιρετικά σερβίρουμε με ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού!
Keywords: χταπόδι, κοκκινιστό, νηστίσιμα, θαλασσινά