Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια σε παγωμένο νερό, αφαιρούμε το “μουστάκι” (και τυχόν ακαθαρσίες) και τα κοχυλάκια.
Στο βαθύ τηγάνι, με ελάχιστο ελαιόλαδο, σωτάρουμε το απάκι μας για 2 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και το αφαιρούμε.
Στη συνέχεια, στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το λευκό και το φρέσκο κρεμμύδι και τα ιδρώνουμε σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με χυμό λεμονιού ή λίγο κρασί αν θέλουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί. Σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε για 3 λεπτά.
Τέλος ρίχνουμε άνηθο, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με λίγο ακόμη άνηθο, το απάκι, ωμό ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού και προαιρετικά, λίγη καυτερή πιπεριά και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι!