Print Options:

Μύδια αχνιστά με καπνιστό απάκι Κρήτης

Μέθοδος μαγειρέματος
Κουζίνα
Δυσκολία Πολύ Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 10 min Ώρα μαγειρέματος: 10 min Συνολικός χρόνος:: 20 λεπτά
Μερίδες 2
Υλικά
  • 20-30 μύδια (καθαρισμένα)
  • 100 γρ. απάκι Κρήτης (σε κύβους)
  • 1⁄2 κρεμμύδι (λευκό, ψιλοκομμένο)
  • 1 κρεμμύδι (φρέσκο, ψιλοκομμένο)
  • χυμός και ξύσμα 1⁄2 φρέσκου λεμονιού
  • λίγο άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια σε παγωμένο νερό, αφαιρούμε το “μουστάκι” (και τυχόν ακαθαρσίες) και τα κοχυλάκια.
  2. Στο βαθύ τηγάνι, με ελάχιστο ελαιόλαδο, σωτάρουμε το απάκι μας για 2 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και το αφαιρούμε.
  3. Στη συνέχεια, στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το λευκό και το φρέσκο κρεμμύδι και τα ιδρώνουμε σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.
  4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με χυμό λεμονιού ή λίγο κρασί αν θέλουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί. Σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε για 3 λεπτά.
  5. Τέλος ρίχνουμε άνηθο, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με λίγο ακόμη άνηθο, το απάκι, ωμό ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού και προαιρετικά, λίγη καυτερή πιπεριά και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι!
Keywords: μύδια, αχνιστά, καπνιστό, απάκι, Κρήτη