Print Options:

Σαλάτα κινόα με καμένο κουνουπίδι, αμύγδαλα και ρόδι

Μέθοδος μαγειρέματος ,
Κουζίνα
Δυσκολία Εύκολο
Time
Χρόνος προετοιμασίας: 20 min Ώρα μαγειρέματος: 25 min Συνολικός χρόνος:: 45 λεπτά
Μερίδες 6
Υλικά
  • 250 γρ. κινόα
  • 500 γρ. νερό
  • 1⁄2 κουνουπίδι (με τα φύλλα του)
  • 1 λευκό κρεμμύδι
  • 100 γρ. αμύγδαλα (ωμά)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • κολοκυθόσπορος (κατά προτίμηση)
  • 1 καθαρισμένο ρόδι
  • ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)
  • χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
  • πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • 1 ρόδι
  • 50 γρ. ρόδι χυμό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1⁄2 λεμόνι χυμό
  • 1 κ.σ. συκόμελο
  • αλάτι (κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
    Για το dressing
  1. Κόβουμε το ρόδι στη μέση και το στύβουμε με το χέρι μας και κρατάμε τον χυμό.
  2. Σε μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε πολύ καλά, με ένα σύρμα.
  3. Για τη σαλάτα
  4. Κόβουμε το κουνουπίδι μας σε μπουκετάκια και το πλένουμε καλά, σε βαθύ μπολ με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι.
  5. Στη συνέχεια, στο ρηχό ταψί του φούρνου μας προσθέτουμε μια λαδόκολλα.
  6. Κόβουμε το κουνουπίδι σε χοντρές φέτες, μαζί και τα φύλλα του και τα αραδιάζουμε όλα μαζί στο ταψί.
  7. Κόβουμε το κρεμμύδι στα 8 και στη συνέχεια βγάζουμε τα πέταλα και τα αραδιάζουμε στο ταψί ακανόνιστα.
  8. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα σκόρδα σε τρείς γωνίες του ταψιού.
  9. Έπειτα αραδιάζουμε και τα αμύγδαλα μέσα στο ταψί.
  10. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο μπούκοβο.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα, για 22-25 λεπτά.
  12. Παράλληλα, όσο ψήνονται τα λαχανικά, βάζουμε την κινόα σε κατσαρολάκι μαζί με 500 γρ. νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις γίνει αυτό, βάζουμε το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, κρυώνουμε την κινόα και τη στραγγίζουμε πολύ καλά (αυτό το βήμα μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα).
  13. Σε μπολ ανακατεύουμε την κινόα, μαζί με το dressing και όσο ρόδι θέλουμε.
  14. Στη συνέχεια, τοποθετούμε την κινόα σε βαθύ σκεύος της αρεσκείας μας, από πάνω στήνουμε ακανόνιστα τα ψημένα λαχανικά μας (εκτός από τα σκόρδα) και σερβίρουμε με ρόδι και κολοκυθόσπορο.
Σημειώσεις
  1. Ό,τι πρέπει για Χριστουγεννιάτικη σαλάτα.
  2. Σας παρακαλώ, μην παραλείψετε τα αμύγδαλα, κάνουν όλη τη διαφορά.
  3. Αν έχετε χρόνο, βράστε την κινόα από την προηγούμενη μέρα.
Keywords: σαλάτες, κινόα, κουνουπίδι, αμύγδαλα, ρόδι