Ρεβιθοσαλάτα με μανιτάρια
Εκτέλεση
-
Από το προηγούμενο βράδυ, σε μπολ με άφθονο κρύο νερό βάζουμε τα ρεβίθια, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε να φουσκώσουν για 12 ώρες.
-
Αφού φουσκώσουν, τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε για 25 λεπτά (ανάλογα τα ρεβίθια) σε κρύο νερό.
-
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και προσθέτουμε 300-400 γρ. ζεστό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν, για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
-
Σε κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, κύμινο, μπούκοβο και στη συνέχεια προσθέτουμε το λευκό κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης και τα σωτάρουμε. Αλατίζουμε για να μαραθούν πιο γρήγορα.
-
Επόμενο βήμα, είναι να προσθέσουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε ελαφρώς και προσθέτουμε και τον ζωμό από τα μουλιασμένα μανιτάρια.
-
Μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
-
Σε μπολ βάζουμε τις φέτες από το κόκκινο κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες από μηλόξυδο.
-
Σε καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα λευκά μανιτάρια για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα μουλιασμένα μανιτάρια. Αφού πάρουν χρώμα, σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε λίγη ρίγανη και ελάχιστα κοτσάνια μαϊντανού. Κρατάμε το τηγάνι στην άκρη.
-
Σε μούλτι βάζουμε τα λαχανικά μαζί με το ζουμί της κατσαρόλας και χτυπάμε πολύ καλά. Αυτή η σάλτσα είναι όλη η νοστιμιά της σαλάτας μας.
-
Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα ρεβίθια, τη σάλτσα μας, μπόλικο αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ανακατεύουμε πολύ, πολύ καλά!
-
Σε βαθύ πιάτο σερβίρουμε τα ρεβίθια μας και προσθέτουμε τα κοτσάνια μαϊντανού, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το κόκκινο κρεμμύδι και τα μανιτάρια.
-
Τέλος, προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρθένο ελαιόλαδο.
Σημειώσεις
- Η σαλάτα μένει και στο ψυγείο για 2 μέρες, χωρίς βέβαια τα μανιτάρια.
- Τρώγεται ζεστή και κρύα.
- Όσο κρυώνει η σάλτσα μας, τόσο θα σφίγγει.
Keywords:
ρεβιθοσαλάτα, μανιτάρια